Κατηγορίες
Τελευταία Σχόλια
ΠΙΟ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟΙ
Dimitris Tsirogiannnis

ΘΑ ΛΑΜΨΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ!
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γιώργος

ΘΑ ΛΑΜΨΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ!
Χριστιάνα

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - MESOTHERAPY
Ζετα

Ετικέτες Άρθρων

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Posted by superadmin 14/10/2016 0 Σχόλια ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ,

Ερώτ: Κε Βησσαρίου, επειδή ο βελονισμός είναι η πιο παλαά ιατρική μέθοδος, ας ξεκινήσουμε την σειρά των συνεντεύξεων που πρόκειται να μας δώσετε απ' αυτόν.

Χ.Β.: Ο βελονισμός είναι μια ιατρική με χαμένες τις ρίζες της στην Κίνα, μερικές χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Τα πρώτα κείμενα που είναι γνωστά σήμερα, χρονολογούνται από το 2.500 π.Χ., με τον βελονισμό σαν τη κορυφή του παγόβουνου που βρίσκεται έξω από το νερό και με υπόβαθρο τη θεωρία τού Ταοϊσμού. Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι, οι Ταοϊστές φιλόσοφοι με τον θάνατό τους κατέστρεφαν ό, τι είχαν γράψει, παραμένει άγνωστη η χρονολογία πότε άρχισαν αυτές οι γνώσεις.
  
  

 Το σύμβολο του ΤΑΟ     Σημεία του Μεσ. του Παχέως Εντέρου                         
Η παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτες διαπιστώσεις γινόντουσαν σε πεδία μαχών, όπου μερικές φορές ένα βέλος στο κατάλληλο σημείο, είχε επίδραση θετική σε κάποια νόσο. Έτσι άρχισε η έρευνα σ' όλο το σώμα και τελικώς ευρέθησαν διάφορα σημεία που επηρέαζαν κατά ορισμένο τρόπο τον οργανισμό. Τα σημεία με όμοια περίπου δράση συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια σε ομάδες και οι ομάδες αυτές ονομάστηκαν "Μεσημβρινοί".
Ερ.: Πώς επιδρά ο βελονισμός στον οργανισμό γιατρέ μου;
Χ.Β.: Κατ' αρχήν θα πρέπει να αναφερθώ στον Ταοϊσμό, την Ενεργειακή Θεωρία και τα ΥΙΝ και YANG. 
Ταοϊσμός είναι ο δρόμος που φέρνει το άτομο σε ένωση με το Θείο. Η έννοια ΤΑΟ είναι αδύνατον να εκφραστεί με λέξεις. Όταν ο άνθρωπος αντιληφθεί ότι είναι σε πλήρη εξάρτηση με το Σύμπαν ολόκληρο, γιατί αυτός είναι το σύμπαν ολόκληρο, ότι δεν υπάρχει χώρος και χρόνος, αλλά μόνον Συνείδηση, τότε θα έχει αγγίξει το ΤΑΟ.
Τα παραπάνω είναι βασικές έννοιες του Ταοϊσμού και όχι της σύγχρονης Θεωρητικής Φυσικής. Εν τούτοις, οι σύγχρονοι Θεωρητικοί Φυσικοί (οι περισσότεροι κάτοχοι βραβείων Nobel για τις εργασίες τους), πιστεύουν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι σε πλήρη εξάρτηση με το Σύμπαν ολόκληρο, γιατί αυτός είναι το σύμπαν ολόκληρο, ότι δεν υπάρχει χώρος και χρόνος παρά μόνον Συνείδηση και μην εκπλήσσεστε που υπάρχει τέτοια σύμπτωση απόψεων. Η Φυσική πάντα μου άρεσε, γιατί επιτρέπει στην σκέψη να επεκτείνεται απεριόριστα και η Θεωρητική Φυσική είναι ένα από τα αγαπημένα μου πεδία γνώσης. Θα σας αναφέρω αργότερα μία μικρή ιστορία που εμένα τουλάχιστον με συγκλόνισε.
Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το καθετί έχει μέσα του ενέργεια που ονομάζουν "CHI". Η ενέργεια διακρίνεται με την δυαδικότητα του ΥΙΝ και YANG που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
1) είναι τελείως αντίθετα μεταξύ τους, 
2) αλληλοσυμπληρώνονται και, 
3) το ένα πηγάζει από το άλλο. 
Έτσι το ΥΙΝ ορίζεται σαν αρνητικό, θηλυκό, σκοτεινό, αδύνατο, η πίσω πλευρά κ.λ.π., ενώ το YANG σαν θετικό, αρσενικό, φωτεινό, δυνατό, η προσθία πλευρά κλπ. Το κάθε τι που υπάρχει, έχει ένα ποσοστό από ΥΙΝ και ένα ποσοστό από YANG. Απόλυτο ΥΙΝ και απόλυτο YANG είναι θεωρητικές έννοιες, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Όταν τα ΥΙΝ και YANG ευρίσκονται σε ισορροπία, υπάρχει αρμονία και υγεία.
Στις ζωντανές οντότητες είτε είναι άνθρωποι, είτε ζώα, είτε φυτά, η ενέργεια κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό σε ειδικές διαδρομές τους Μεσημβρινούς. Οποιοδήποτε μπλοκάρισμα, ή λίμνανση, ή ανισοκατανομή τής ενέργειας στη διαδρομή της εντός του οργανισμού, μεταφράζεται αυτομάτως σε ένα πρόβλημα υγείας του ατόμου. Αναλόγως του τόπου και του τρόπου του ενεργειακού μπλοκάζ, έχουμε την ονομασία τής πάθησης. Τα σημεία του βελονισμού, είναι αποκλειστικά κέντρα ενεργειακής συγκέντρωσης και δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα νεύρα. Οι δε βελόνες, παίζουν τον ρόλο του τροχονόμου. Εισάγονται σε σημεία που έχουν επιλεχθεί με σκοπό την αποσυμφόρηση του μπλοκαρίσματος και την διοχέτευση τής ενέργειας στις διαδρομές που πρέπει, ώστε να επανέλθει η ισορροπία. Όταν αυτή αποκατασταθεί, παύει να υπάρχει η νόσος.
Ερ.: Δώστε μας, σας παρακαλώ, μερικές γενικές πληροφορίες για τους Μεσημβρινούς και τα σημεία που χρησιμοποιούνται.
 


ΟΙ 12ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΕΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ

Χ.Β.: Κάνοντας μία καταγραφή των Μεσημβρινών έχουμε: 
1) Τους 12 Πρωτεύοντες 
2) Τους 39 Δευτερεύοντες συνδετικούς των πρωτευόντων
3) Τους 12 Τενοντομυϊκούς
4) Τους 15 Εγκαρσίους
5) Τους 12 Επιμήκεις συνδετικούς
6) Τους 12 Διακεκριμένους ή Αποκλείνοντες
7) Τους 8 Παράξενους
8) Τους 8 Δευτερεύοντες των Παράξενων.
Όλοι αυτοί υπάρχουν και στο αριστερό και στο δεξιό ήμισυ τού σώματος εκτός από 2 παράξενους. Όλοι χωρίζονται σε ΥΙΝ και YANG Μεσημβρινούς.
Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν 365 σημεία κύρια του βελονισμού. Σήμερα με την βοήθεια ηλεκτρονικών οργάνων έχουν ανιχνευθεί περισσότερα από 3.000 σημεία. Όμως καθημερινής χρήσης παραμένουν περίπου 150 από τα κύρια σημεία όπως μας τας δίνουν οι Κινέζοι.
Πρέπει τώρα να μιλήσουμε και λίγο για τους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους επιλέγονται τα διάφορα σημεία για μία θεραπεία.
Ο κυριότερος νόμος του Ταοϊσμού είναι ο "νόμος των 5 στοιχείων". Τα στοιχεία σύμφωνα με την παραδοσιακή τους σειρά είναι: Μέταλλο (Μ), Νερό (Ν), Ξύλο (Ξ), Φωτιά (Φ) και Γη (Γ). Σύμφωνα δε με την ευρωπαϊκή σειρά είναι: (Ξ), (Φ), (Γ), (Μ) και (Ν). Οι ονομασίες αυτές σαφώς δεν ανταποκρίνονται στα αντικείμενα τα οποία εκφράζουν. Είναι έννοιες ιδεατές, οι οποίες αναφέρονται γενικότερα σε συγκεκριμένες ιδιότητες και εκφράσεις, αυτών που προσδιορίζουν.
Θα προσπαθήσω να σας δώσω ορισμένα μόνον παραδείγματα, διότι πλήρης ανάλυση δεν είναι δυνατόν να γίνει από κανέναν, αν όχι για άλλον λόγο, αλλά διότι ο χρόνος της ζωής είναι πολύ λίγος, ακόμη και για να διδαχθεί ο νόμος σ' όλες του τις εκφράσεις. Γνώστης του νόμου, θεωρείται αυτός που αντιλαμβάνεται τον τρόπο που χρησιμοποιείται ο νόμος, διότι μόνον έτσι μπορεί να τον εφαρμόζει.
Ξεκινώντας από τα στοιχεία που τον απαρτίζουν:
1) Μέταλλο. Σημαίνει πλήρη ακινησία - θάνατο - κάτι το αναλλοίωτο - κάτι που δεν μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο, διότι έφθασε στον έσχατο βαθμό της εξέλιξής του. Σαν (Μ) ορίζονται ο χρυσός, το ξηρό πιπέρι, οι ξηροί καρποί, τα οινοπνευματώδη ποτά άνω των 40 αλκοολικών βαθμών, οι ασκητές, οι αναχωρητές, ο Θεός. Ο άνθρωπος μέταλλο έχει τα πόδια του στη γη, αλλά το μυαλό του είναι χαμένο στο σύμπαν.
2) Νερό. Σημαίνει ζωή - δημιουργία - κίνηση - ομορφιά - αγνότητα. Εδώ ανήκει το καθαρό νερό της πηγής, τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί των φρούτων, τα αφεψήματα κλπ. Οι άνθρωποι νερό έχουν καλλιτεχνικές τάσεις σε υψηλό βαθμό. Το πρόσωπο της Παναγίας είναι νερό.
3) Ξύλο. Σημαίνει αρμονία - ισορροπία - αργή κίνηση, αυτό που εξελίσσεται αργά και ομαλά. Η αντιπροσωπευτικότερη τροφή είναι το ρύζι (ισορροπία στον ασθενή οργανισμό) - τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο - ψάρια) - οι πράσινες σαλάτες - οι φρουτοσαλάτες. Τα άτομα (Ξ) έχουν βαθύ το αίσθημα της δικαιοσύνης και είναι ευτύχημα αν ακολουθήσουν δικαστική καριέρα.
4) Φωτιά. Σημαίνει κατάκτηση - ερωτικό πάθος - επιθετικότητα - παρορμητικότητα. (Φ) είναι το χοιρινό κρέας - τα φυσικά κρασιά - φρέσκα μπαχαρικά κλπ. Χαρακτηριστικό των ατόμων Φ είναι η επιθετικότητα, οι εκρήξεις τού χαρακτήρος. Είναι ένα στοιχείο που καλύπτει περισσότερο τον στρατιωτικό χώρο.
5) Γη. Είναι η καταστροφή και αυτά που οδηγούν προς αυτήν. Είναι όλοι οι τοξικοί τρόποι ζωής. Η μπύρα, η ζάχαρη, τα γλυκά, τα φαγητά με σάλτσα, τα ορεκτικά. Κάθε τι που χαλάει, που έχει κάποια δυσμορφία. Τα άτομα (Γ) είναι οι καλοπερασάκηδες, που απολαμβάνουν τα πάντα. Οι παχύσαρκοι, οι αλκοολικοί, οι τοξικομανείς, οι πεσιμιστές.
 


ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πάντα λειτουργούν κάτω απ' αυτόν τον νόμο: το τι είμαστε, τι τρώμε, πώς συμπεριφερόμαστε, τι φοράμε, η ιστορία του σύμπαντος, ΟΛΑ.
Η έκφραση του νόμου, σε θεραπευτικό επίπεδο, γίνεται κυρίως με τους δύο κύκλους:
α) Κύκλος Παραγωγής  
β) Κύκλος Καταστροφής
οι οποίοι και εφαρμόζονται στον βελονισμό. 
Υπάρχουν ορισμένοι νόμοι ακόμη, που όμως δεν χρησιμοποιούνται ευρέως και είναι:
1) ο νόμος της Μητέρας-Παιδιού
2) ο νόμος της Ημέρας-Νύχτας
3) ο νόμος του Συζύγου-της Συζύγου
4) ο νόμος των Συνεζευγμένων Μεσημβρινών και
5) ο νόμος της Ροής-Μπλοκαρίσματος (Leu-Tsheu).
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε μία νόσο του αναπνευστικού συστήματος π.χ. βρογχικό αλλεργικό άσθμα, όπου πάσχουν οι πνεύμονες, είναι δυνατόν να δράσουμε:
α) Με τον κύκλο παραγωγής του νόμου των 5 στοιχείων: δυναμώνοντας την ενέργεια της (Γ), θα δυναμώσει το (Μ) (πνεύμονες) ή ελαττώνοντας την ενέργεια του (Ν) θα αποσυμφωρήσουμε το (Μ) (πνεύμονες).
β) Με τον κύκλο καταστροφής του ιδίου νόμου:
αποδυναμώνοντας την (Φ), θα βοηθήσουμε το (Μ), ή δυναμώνοντας το (Ξ), θα βοηθήσουμε το (Μ).
γ) Με τον νόμο Μητέρας-Παιδιού:
Τονώνουμε το ήπαρ (Ξ) για να τονωθεί ο πνεύμων (Μ).
δ) Με τον νόμο Ημέρας-Νύχτας:
θα τονώσουμε τον πνεύμονα (Μ) μεταξύ των ωρών:
03.00 έως 05.00 το πρωί, ή την ουροδόχο κύστη (Ν) στις 15.00 - 17.00 το απόγευμα.
ε) Με τον νόμο ο Σύζυγος - η Σύζυγος:
Θα τονώσουμε την καρδιά (Φ) για να τονωθεί ο πνεύμων (Μ).
στ) Με τον νόμο των Συνεζευγμένων Μεσημβρινών:
θα τονώσουμε το παχύ έντερο (Μ) για να βελτιωθεί ο πνεύμων (Μ).
ζ) Με τον νόμο Ροής - Μπλοκαρίσματος, αδειάζουμε τον μπλοκαρισμένο από ενέργεια Μεσημβρινό, στέλνοντας την ενέργεια στον επόμενο, ώσπου να ισορροπήσει η ενέργεια.
Εξ άλλου υπάρχουν πολλές ομάδες σημείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους ή και σε συνδυασμό με τους νόμους. Τέτοιες ομάδες είναι τα TONIFICATION - SEDATION - SOURCE - ALARM - ASSOCIATED - REGULATOR - CONNECTING - ENTRY - EXIT - SELF - SPECIAL MEETING - INFLUENTIAL - COMBINING - SHOKANTEN - WINDOW OF THE SKY - FOUR SEAS - ACCUMULATING - 5 CATEGORIES - 8 MEETING - REUNION - ORIGIN - END - ROOT - SIDE EFFECT - CONFLUENT - PASSAGE - σημεία ανάλογα με την Ροή της Ενέργειας - σημεία ανάλογα με την Ροή του ΥΙΝ και YANG κλπ.
Ετσι, αναλόγως των γνώσεων του καθενός, γίνονται πολλοί συνδυασμοί, για την καλύτερη έκβαση του περιστατικού που αντιμετωπίζεται. 
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ
ΕΡ.: Έχω ακούσει ότι ο βελονισμός, αρχικά τουλάχιστον, υπήρχε σαν προληπτική ιατρική. Αληθεύει αυτό;
Χ.Β.: Βέβαια. Είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί. Αφ' ότου ταξινομήθηκαν οι γνώσεις του βελονισμού, άρχισε να εξασκείται για σκοπούς πρόληψης μιας νόσου και όχι θεραπείας. Ο κάθε βελονιστής-γιατρός είχε έναν ορισμένο αριθμό ατόμων υπό την επίβλεψή του, με την υποχρέωση να τους διατηρεί υγιείς. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν, περνούσε μία φορά τον μήνα από τον βελονιστή να εξεταστεί. Εκείνος, έκανε μία πλήρη εξέταση με μεθόδους που θα περιγράψουμε στη συνέχεια, ελέγχοντας την ενέργεια του ατόμου αυτού, διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι η κάθε νόσος πρώτα εμφανίζεται πρώτα στο επίπεδο των ενεργειακών διαταραχών και στη συνέχεια (ανάλογα με την νόσο), εμφανίζεται στο σώμα σαν παθολογική κατάσταση. Έτσι αν ο γιατρός διέβλεπε ορισμένες διαταραχές στο ενεργειακό επίπεδο, είχε την υποχρέωση να εξισορροπήσει την ενέργεια, πριν η νόσος αρχίσει τη κλινική πορεία. Για αυτόν τον λόγο, άρχιζε την προληπτική θεραπεία, ώστε το άτομο να μην φτάσει να νοσήσει πραγματικά.
Και η πληρωμή τού γιατρού ήταν πολύ πρωτότυπη! Όλοι οι υγιείς πλήρωναν τον γιατρό όσο παρέμεναν υγιείς. Όταν κάποιος αρρώσταινε, που σήμαινε ότι ο γιατρός δεν διέγνωσε σωστά την νόσο, τότε ο γιατρός άρχιζε να πληρώνει τον ασθενή, ώσπου να γίνει καλά και αναστραφούν πάλι οι όροι.
Ερ.: Σίγουρα ήταν ένα πολύ πρωτοποριακό σύστημα υγείας και μάλλον δίκαιο! Περιμένω τώρα να μας εξηγήσετε για τις διαγνωστικές μεθόδους του βελονισμού.

  
  
ΛΗΨΗ ΣΦΥΓΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΗΣ
Χ.Β.: Η διάγνωση περιελάμβανε την λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση (όταν αυτή ήταν επιτρεπτή), την παρατήρηση του προσώπου και της γλώσσας, και το κυριότερο όλων την ανάγνωση του σφυγμού. Η έννοια σφυγμός για έναν βελονιστή γιατρό, έχει τελείως διαφορετική σημασία, απ' ότι για έναν γιατρό της δυτικής κλασικής ιατρικής. Διαβάζοντας τον σφυγμό παρακολουθεί την πορεία της ενέργειας στους Μεσημβρινούς και στα όργανα του σώματος. Υπάρχουν 6 θέσεις στο κάθε χέρι (3 στην επιφάνεια και 3 πιο βαθειά), η κάθε μία από τις οποίες αναλογεί σε έναν από τους 12 κύριους Μεσημβρινούς. Επιπλέον υπάρχουν 27 διαφορετικές αποχρώσεις του σφυγμού στην κάθε θέση.   
 

         
                                  ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΩΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ
Προσπαθήστε τώρα να αντιληφθείτε την πολυπλοκότητα των συνδυασμών που μπορεί να προκύψουν και ιδίως, την ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να λάβει ο βελονιστής. Χρειάζεται πάνω από 20 χρόνια εντατικής εξάσκησης, με καλούς δασκάλους, για να μάθει κάποιος ικανοποιητικά τον σφυγμό. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεν υπάρχει δυτικός γιατρός που να γνωρίζει να διαβάζει τον σφυγμό. Πραγματική ανάγνωση του σφυγμού γνωρίζουν μόνον οι Ανατολίτες. Ο κυριότερος δάσκαλός μου, έμεινε 40 χρόνια σ' ένα Ταοϊστικό μοναστήρι, όπου τα 10 πρώτα χρόνια έπλενε τις πλάκες στην αυλή του μοναστηριού, για να μάθει να είναι υπομονετικός. Εμείς θα λέγαμε ότι έχασε 10 χρόνια της ζωής του, εκείνος όμως θα έλεγε ότι κέρδισε την αιωνιότητα. Ξέρω όμως τώρα, ποιος έχει δίκιο.
Πρόκειται για μία διαφορετική αντιμετώπιση της κοινωνίας, εκπαίδευσης, αξιολόγησης, που αν ελεγχθεί πιο βαθειά, φτάνει στην μη-αξιολόγηση, διότι εμείς οι ίδιοι κάνουμε την αξιολόγηση, σύμφωνα με την κρίση μας, που τις περισσότερες φορές μεροληπτεί, έστω και άθελα μας. Αυτό ακριβώς διδάσκει και ο Ταοϊσμός: Δεν πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις και κρίσεις. Σας θυμίζει μήπως το "Μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε;". Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον!
Έτσι λοιπόν ελέγχοντας την πορεία της ενέργειας μέσα στους μεσημβρινούς και στα όργανα, γνώριζε την κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Καλός γιατρός ήταν αυτός που δεν είχε ασθενείς.
ΕΡ.: Ερχόμαστε τώρα στο θεραπευτικό πεδίο. Θα σας κάνω μαζεμένα τις ερωτήσεις. Πώς είναι οι βελόνες, από τι αποτελούνται, πόσες χρειάζονται, πονάνε; Τι θα κάνατε σ' έναν ασθενή με πονοκέφαλο π.χ.
Χ.Β.: -Οι πρώτες βελόνες ήταν από πέτρα, από οστά ψαριών και από καλάμι μπαμπού. Αργότερα ήρθαν και οι μεταλλικές. Οι βελόνες, ανάλογα με την χρήση τους, μπορεί να είναι: πολύ λεπτές έως αρκετά χοντρές, ευθείες ή ημικυκλικές, μήκους από 3 χιλιοστά έως 45 εκατοστά. Συνήθως αποτελούνται από 2 μέταλλα (λαβή από χαλκό και αιχμή από ευλύγιστο ατσάλι), ώστε να υπάρχει μία μικρή διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο μετάλλων. Οι βελόνες ΔΕΝ σπάζουν. 
Για θέματα ομορφιάς - αισθητικής (ρυτίδες - σύσφιξη του δέρματος), χρησιμοποιούνται μόνον χρυσές και ασημένιες βελόνες. 
Συνήθως χρειάζονται 10-20 βελόνες για τον κάθε ασθενή. Ο Βελονισμός όταν γίνεται από σωστά χέρια, είναι τελείως ανώδυνος και ακίνδυνος.
Οσο για την εισαγωγή της βελόνας υπάρχουν σύμφωνα με την παράδοση 5 διαφορετικοί τρόποι, αναλόγως του βάθους και του χειρισμού ή μη, που θα γίνει στην βελόνα. Κάθε μία από τις 5 μεθόδους έχει, βεβαίως, το όνομα ενός στοιχείου. Με την μέθοδο (Μ) οι βελόνες εισέρχονται βαθειά και αργά. Η επιφανειακή τοποθέτηση είναι (Ν). Σε ένα μέσο βάθος είναι το (Ξ). Στην μέθοδο (Φ) βάζουμε βαθειά την βελόνα με στροφή προς τα δεξιά και, στην (Γ) το ίδιο βαθειά με αριστερή στροφή. Θα πρέπει να προσθέσω ό,τι όσο βαθειά κι αν πάει η βελόνη, ο ασθενής δεν πονά. Άτομα που δεν γνωρίζουν καλά την Θεωρία ή φοβούνται, τοποθετούν τις βελόνες  επιφανειακώς, μέθοδος (Ν), συνήθως η νόσος θα βελτειωθεί προσωρινώς, αλλά, υπάρχουν πιθανότητες να μετετραπεί σε χρονία.
Τώρα, η μέθοδος βελονισμού όπως και η επιλογή των σημείων εξειδικεύεται για τον κάθε ασθενή και την κλινική εικόνα που παρουσιάζει. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι προσπέλασης για μία θεραπεία, όπως ανέφερα και προηγουμένως στο παράδειγμα αναπνευστικής αλλεργίας, όπου είναι δυνατόν να συνδυάσουμε νόμους και σημεία. Αυτά, όσον αφορά την παράδοση.

       
      
Στις μέρες μας έχουν χρησιμοποιηθεί νέα συστήματα όπως ο Ωτοβελονισμός, (βελονισμός του αυτιού), ο Ρινοβελονισμός (βελονισμός της μύτης), ο Χειροβελονισμός, ο Ποδοβελονισμός, ο Κρανιοβελονισμός, ο βελονισμός του Περιοστέου, ο διαμέσου-σημείων βελονισμός κλπ. Στις τελευταίες δεκαετίες προσετέθη ο Ηλεκτροβελονισμός (όπου ορισμένες βελόνες συνδέονται με ηλεκτρικό ρεύμα) και ο ερεθισμός σημείων του βελονισμού με ακτίνες ψυχρού (Soft) LASER. Όμως αυτές οι προκαθορισμένες εφαρμογές, είναι αδύνατον να φθάσουν τις λεπτές αποχρώσεις του χειρισμού, που γίνεται με το ανθρώπινο χέρι.
Και αφού αναφερθήκαμε στο πεδίο του πόνου, ας πούμε κάτι περισσότερο. Οταν εισέρχονται οι βελόνες στο σώμα, ο εγκέφαλος εκκρίνει ορισμένες ορμόνες (ενδορφίνες - εγκεφαλίνες κλπ.). Οι πρώτες που ανακαλύφθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ονομάστηκαν ενδορφίνες (σύνθετη λέξη από το ενδογενής και μορφίνη). Γνωρίζουμε ότι ο πόνος φτάνει στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων. Οι απολήξεις των νεύρων, στα σημεία όπου συνδέονται μεταξύ των, ονομάζονται συνάψεις. Η μορφίνη κάθεται σε ειδικούς υποδοχείς των συνάψεων, με αποτέλεσμα την διακοπή του πόνου. Οι ενδορφίνες κάνουν ακριβώς την ίδια λειτουργία, μόνον που παράγονται από τον εγκέφαλο, δεν εισέρχονται από έξω και επομένως, δεν υπάρχει θέμα τοξικότητος και εξάρτησης του οργανισμού. 
Σε ένα βιβλίο μου, υπάρχει μία εκτεταμένη έρευνα πάνω σε 225 εργασίες διαφόρων Πανεπιστημίων, Ανατολής και Δύσης, ειδικά πάνω στο θέμα του πόνου. Ανευρέθη ότι το 15% περίπου των ασθενών δεν απαντούσε στον βελονισμό. Στον έλεγχο που έγινε στη συνέχεια απεκαλύφθη ότι στο ποσοστό αυτό ανήκαν δύο κατηγορίες ασθενών: α) Ασθενείς με διακεκομμένη θεραπεία και ατελή και, β) Ασθενείς των οποίων τα επίπεδα ενδορφίνης (δηλ. η στάθμη της στο αίμα), ήταν απελπιστικά χαμηλά ή και μηδενικά. Έτσι, την στιγμή που ο εγκέφαλος αδυνατεί να δώσει την απαιτούμενη για δράση ποσότητα ενδορφινών, δεν είναι δυνατόν ο βελονισμός να δώσει αποτελέσματα στον έλεγχο του πόνου. Αυτό το αναφέρω περισσότερο, για να λυθούν οι απορίες του τύπου "εκείνος είχε την ίδια πάθηση με εμένα και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό και παρ' όλα αυτά είχε καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι εγώ". Ο βελονισμός θεραπεύει ασθενείς, όχι ασθένειες.
  
    

ΠΟΔΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ - ΧΕΙΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
(Στον ανωτέρω χάρτη του ποδιού, απεικονίζεται και η Ρεφλεξολογία, η οποία βεβαίως στηρίζεται στα σημεία του βελονισμού.)
Βλέπετε λοιπόν ότι η θεραπεία που θα ακολουθηθεί είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή. Επιπλέον δε εξαρτάται και από την εποχή, την ημέρα, την ώρα και τον τόπο όπου εκτελείται. Οι 12 μεσημβρινοί, κατέχοντες ο κάθε ένας από 2 ώρες, καλύπτουν ολόκληρο το 24ωρο (νόμος ημέρας-νύχτας). Επίσης οι 12 μεσημβρινοί καλύπτουν και τις εποχές (νόμος εποχιακής κατανομής). Η ημέρα του Σεληνιακού ημερολογίου παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι συντεταγμένες του τόπου όπου εφαρμόζεται ο βελονισμός. Δηλαδή, πρέπει να φέρουμε σε ισορροπία τον χώρο και τον χρόνο του βελονισμού με την πάθηση που αντιμετωπίζουμε! Μήπως αυτό θυμίζει EINSTEIN; Οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν για ισορροπία του χωροχρόνου με την νόσο, 7-10.000 χρόνια πριν. Εμείς στον αιώνα μας τα ανακαλύπτουμε.
Όσον δε αφορά τον χρόνο που παραμένουν στο σώμα οι βελόνες, αυτός ποικίλλει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι την μία ώρα. Συνήθως όμως δεν ξεπερνά τα 17 έως 20 λεπτά.
Μια άλλη συμπληρωματική μέθοδος του βελονισμού είναι και η θεραπεία με "μόξα". Αυτή αποτελείται από αποξηραμένα φύλα του φυτού Artemisia Latiflora, τα οποία πλάθονται σε μικρούς κώνους και τοποθετούνται πάνω στα σημεία ή καρφώνονται στην λαβή της βελόνης. Στην συνέχεια τα καίμε, απομακρύνοντας τους όμως πριν αρχίσει να καίγεται ο ασθενής.
Με ρωτήσατε για την αντιμετώπιση ενός πονοκεφάλου. Μοιάζει με τον τρόπο που ανέπτυξα πριν για το βρογχικό αλλεργικό άσθμα. Δηλαδή τα σημεία που θα επιλεγούν τελικώς μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά για 5 διαφορετικούς ασθενείς. Μερικές φορές παίρνει και 2 έως 3 ώρες για να γίνει μία καλή επιλογή. Όμως για την αντιμετώπιση τού stress, έχω ένα σχήμα που το έχω ονομάσει "Ψυχική Ισορροπία", το οποίο εφαρμόζω σ' όλους όσους χρειάζονται ψυχική-συναισθηματική μόνωση και ομολογώ ότι πάντα δουλεύει αποδοτικά. Σ' αυτό σπάνια έχει χρειαστεί να προσθέσω μερικά σημεία περισσότερο. Είναι το μόνο σχήμα που έχει απόδοση στο 100% των ασθενών.
ΕΡ.: Σε ποιες παθήσεις αποδίδει η θεραπεία με βελονισμό κύριε Βησσαρίου;
Χ.Β.: Θα σας έλεγα να ανοίξετε ένα εγχειρίδιο παθολογίας και να κοιτάξετε τα περιεχόμενά του. Οποίες παθήσεις βρείτε, σχεδόν σ' όλες δρα ο βελονισμός. Όμως εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, η Δυτική Ιατρική ακολούθησε πάλι έναν κανόνα του βελονισμού. Δηλαδή παρεδέχθη ότι ο γιατρός ΔΕΝ θεραπεύει ασθένειες, αλλά ΜΟΝΟΝ ασθενείς. Με οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας (είτε βελονισμό, είτε κλασσική ιατρική, είτε οτιδήποτε άλλο), δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν ΟΛΟΙ οι πάσχοντες από την ίδια νόσο π.χ. τον πονοκέφαλο. Ο κάθε ασθενής, όσο και αν μοιάζει με κάποιον άλλον, έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, οι οποίες τον κάνουν τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Έτσι από τους 100 πάσχοντες από πονοκέφαλο, οι 80-85 περίπου θα θεραπευθούν, οι 5-10 θα βελτιωθούν αρκετά, αλλά οι 5-10 περίπου δεν θα αποδώσουν. Προηγουμένως σας ανέφερα την αιτιολογία της επιτυχίας μιας θεραπείας απέναντι στον πόνο. 
Εάν θέλετε όμως κάτι τελείως συγκεκριμένο σας παραθέτω τον κατάλογο ασθενειών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WORLD HEALTH ORGANISATION) οι οποίες ενδείκνυνται για βελονισμό:
Α - Αναπνευστικό Σύστημα:
1) Οξεία κολπίτις (παραρινίων κόλπων κλπ.)
2) Οξεία ρινίτις
3) Κοινό κρυολόγημα
4) Οξεία Αμυγδαλίτις
5) Οξεία Βρογχίτις
6) Βρογχικό Ασθμα
Β - Παθήσεις οφθαλμού:
1) Οξεία Επιπεφυκίτις
2) Κεντρική Αμφιβληστροειδοπάθεια
3) Μυωπία (παιδική ιδίως)
4) Καταρράκτης (άνευ επιπλοκών)
Γ - Παθήσεις Στοματικής κοιλότητος:
1) Οδονταλγία
2) Οδονταλγία κατόπιν εξαγωγής οδόντος
3) Ουλίτις
4) Οξεία και Χρονία Φαρυγγίτις
Δ - Παθήσεις Πεπτικού Συστήματος:
1) Σπασμός Οισοφάγου και Καρδιόσπασμος
2) Λόξυγγας
3) Γαστρόπτωσις
4) Οξεία και Χρονία Γαστρίτις
5) Υπεροξέωσις του Στομάχου
6) Χρόνιο Δωδεκαδακτυλικό Ελκος
7) Οξεία και Χρονία Κολίτις
8) Οξεία Βακτηριδιακή Δυσεντερία
9) Δυσκοιλιότης
10) Διάρροια
11) Παραλυτικός Ειλεός
Ε - Νευρολογικές και Ορθοπεδικές Παθήσεις:
1) Αλγη Κεφαλής
2) Ημικρανίες
3) Stress, Άγχος, Στεναχώρια
4) Νευραλγία Τριδύμου
5) Παράλυσις Προσωπικού νεύρου
6) Περιφερική Νευροπάθεια
7) Παράλυση εκ Πολυομυελίτιδος
8) Σύνδρομο του Meniere
9) Παράλυσις κατόπιν Αποπληκτικού Σπασμού
10) Νευρογενής Δυσλειτουργία της Ουροδόχου Κύστεως
11) Νυκτερινή Ενούρησις
12) Μεσοπλεύριος Νευραλγία
13) Περιαρθρίτις ωμοπλάτης - βραχίονας
14) Tennis Elbow (Αγκώνας των Τεννιστών)
15) Οσφυαλγία
16) Ισχυαλγία
17) Ρευματοειδής Αρθρίτις
   Κάθε δε χρόνο που περνά, ο κατάλογος αυτός συνεχώς αυξάνεται.
ΕΡ.: Πόσες επισκέψεις χρειάζονται, γιατρέ μου, για μία σωστή θεραπεία, πότε χρειάζεται επανάληψη, αν χρειάζεται και αυτό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τις γυναίκες (και όχι μόνον) την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός στο θέμα τής Αισθητικής.
Χ.Β.: Συνήθως χρειάζονται 12-15 επισκέψεις για μία ολοκληρωμένη θεραπεία. Όμως οι αριθμοί αυτοί εκφράζουν τον μέσο όρο. Από τις τοξινώσεις, για την διακοπή του καπνίσματος π.χ., χρειάζονται περίπου 10 συνεδρίες. Εδώ παίζει ρόλο κατά 50% η απόφαση του καπνιστού και κατά 50% ο βελονισμός, διότι:
α) Διώχνει όλες τις παρενέργειες που δημιουργεί στον οργανισμό η απότομη διακοπή της νικοτίνης,
β) Σταματά τον εκνευρισμό και την ευερέθιστη συμπεριφορά, δεν αδειάζει το ψυγείο,
γ) Παρέχει ένα αίσθημα αηδίας-απέχθειας προς το κάπνισμα.
Σε περιπτώσεις 75% το κάπνισμα κόβεται από την πρώτη συνεδρία, αλλά χρειάζονται οι επόμενες υποστηρικτικές συνεδρίες ώστε να εδραιωθεί το αποτέλεσμα.
Εξαρτώμενα πάντα από την νόσο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι δυνατόν να κρατήσουν από 6 μήνες έως και πολλά χρόνια, ή και εφ' όρου ζωής. Για παράδειγμα: μία ισχυαλγία οφειλομένη σε πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου, είναι πιθανόν μετά από 6 μήνες ή 1 ή 2 χρόνια να χρειαστεί επανάληψη. Αλλά μία οξεία φαρυγγίτις ή μία κάκωσις του αγκώνα, θα είναι μία εφ' άπαξ θεραπεία. Σ' όλες αυτές τις θεραπείες ο βελονισμός γίνεται καθημερινώς ή 3 φορές εβδομαδιαίως ή και πιο αραιά.
Όσον αφορά το θέμα της αισθητικής, θα σας δώσω δύο παραδείγματα:
1) Παχυσαρκία - Κυτταρίτιδα.
Εδώ ο βελονισμός συμβάλλει κατά πολύ:
α) Κόβοντας την όρεξη
β) Ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό
γ) Ρυθμίζοντας ψυχολογικά το άτομο.
Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν χάσει έως και 40 κιλά, προχωρώντας σιγά-σιγά. Διότι εδώ το μυστικό είναι ότι, η ελάττωσις του βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακώς: όσο πιο αργά χάνονται τα κιλά, τόσο πιο αργά ξαναπαίρνονται και αντίθετα, όσο πιο γρήγορα χάνονται τόσο πιο γρήγορα ξανακερδίζονται. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι στο γοργό αδυνάτισμα, αυτά που ελαττώνονται είναι πρώτον το νερό του οργανισμού και δεύτερον η μυϊκή μάζα, τα οποία επανέρχονται στα φυσιολογικά τους πλαίσια ταχύτατα. Όσον για την κυτταρίτιδα, η οποία πιθανόν να συνυπάρχει ή να εμφανιστεί μετά το αδυνάτισμα, θεωρώ ότι η Carboxy Therapy και η Μεσοθεραπεία έχουν να δώσουν την καλύτερη λύση, οπότε θα υπάρξει μία συνδυασμένη αγωγή, με πιθανή την βοήθεια του ψυχρού Laser.
2) Lifting.
Εδώ όπως είπαμε χρησιμοποιούνται χρυσές και ασημένιες βελόνες αποκλειστικά. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα θεραπείας των: J.C. TROKINER - J.K. PATEL - C.K.LO - J. LAVIER κλπ. Στην Γαλλία, (που είναι η χώρα όπου ο βελονισμός είναι πιο διαδεδομένος και εξελιγμένος στην Ευρώπη), η φόρμουλα που ακολουθείται είναι το σχήμα του TROKINER σύμφωνα με την οποία έχουμε:
α) το σχήμα επίθεσης: Μία φορά ανά 7-10 ημέρες για 4-6 φορές και 
β) το σχήμα συντήρησης: Μία φορά τον μήνα τον 1ο χρόνο. Μία φορά κάθε 2 μήνες τον 2ο χρόνο. Μία φορά στην αρχή κάθε εποχής από τον 3ο χρόνο και μετά (δηλ. 4 φορές τον χρόνο).
Το προληπτικό Lifting, αρχίζει από την ηλικία των 25-30 ετών και είναι αρκετό να γίνουν 4-6 συνεδρίες τον πρώτο χρόνο και 4 τον κάθε επόμενο. Τα αποτελέσματα φαίνονται από τους πρώτους μήνες. Η ηλικία και η φθορά του προσώπου, παίζουν ρόλο βεβαίως. Το πρώτο αποτέλεσμα είναι το συσφικτικό του δέρματος, γενικότερα και το δεύτερο είναι το καθαρά αντιρρυτιδικό. Παράλληλα, αναζωογονείται τοπικά η επιδερμίδα, διότι γίνεται πιο πλούσια σε κολλαγόνο, ελαστίνη, λιποσώματα κλπ. (τα οποία έχουν αποδειχθεί ιστολογικώς).
Ας μου επιτρπεί εδώ (με τον σημερινό επανέλεγχο του κειμένου), να δώσω μια λίστα διασημοτήτων, που είναι πιστοί στον βελονισμό. Πατώντας τα έγχρωμα ονόματα, με το ποντίκι, μετεφέρεστε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των.

Elle Macpherson - Gwyneth Paltrow - Jim Carrey - Helen Hunt για lifting.

Mariah Carey  έμεινε έγκυος επιτυχώς.


Kate Moss για αποτοξινωση από κοκαΐνη.

Cherie Blair για stress.

Roman Abramovich για απώλεια βάρους.

Sandra Bullock για lifting και όχι μόνον

Celine Dion για να μείνει έγκυος.

Sheryl Crow and Jennifer Aniston, για stress, αδυνάτισμα και λάμψη του δέρματος.

Lucy Liu για αδυνάτισμα, λάμψη του δέρματος και για jet lag.

ΝΒΑ παίκτες της Sun:  Charles Barkley, Grant Hill, Kevin Johnson, Rod Williams, Jeff Hornacek and Steve Nash, για αθλητικές κακώσεις κυρίως.

 Gwyneth Paltrow για αντιγήρανση, η Sharon Stone για ημικρανίες και η Mel C (από τις Spice Girls) για κατάθλιψη.

Madonna και η Gwyneth Paltrow για τις ρυτίδες.

Gwyneth Paltrow για να ξεπεράση ον θάνατο του πατέρα της, η Kate Winslet για να μείνει έγκυος, η Kate Moss, Madonna, Neve Cambell and Cher, για διάφορες αιτίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν χρησιμοποιείτε αντί του browser INTERNET EXPLORER, τον  GOOGLE CHROME, αυτός έχει και αυτόματο μεταφραστή στα Ελληνικά, για όσους έχουν πρόβλημα με την Αγγλική, όταν επισκέπτονται τις σελίδες του  internet.
Υποθέτω ότι θα πρέπει να τονίσω και δύο λεπτομέρειες, που θα έπρεπε να είχα ήδη προαναφέρει:
1) Ο κάθε ασθενής έχει καινούργιες βελόνες δικές του.
2) Οι βελόνες δεν αφήνουν ίχνη ή στίγματα στο δέρμα. Μετά τον βελονισμό δεν φαίνεται τίποτε. Αρκετά γνωστά ονόματα καλλιτεχνών, κάνουνε βελονισμό και 2-3 ώρες μετά δίνουνε παράσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο βελονισμός βεβαίως γίνεται και σε ζώα, όπως βλέπετε στις πιό κάτω εικόνες. Μάλιστα, βοηθά και στην εκπαίδευσή τους.
 
   

 
ΕΡ: Ποιο είναι το μέλλον του βελονισμού κατά την γνώμη σας, κύριε Βησσαρίου;
Χ.Β.: Ο βελονισμός είναι το αρχαιότερο ιατρικό σύστημα και έχει επιβιώσει για 10.000 χρόνια περίπου. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι στον αιώνα μας, άρχισε να ερευνάται, κάτω από το καθαρά κλασικό ιατρικό πνεύμα και όσο περισσότερο απλώνεται η μελέτη, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε την αλήθεια που περιέχεται μέσα στα δυσνόητα (πολλές φορές) για τους δυτικούς, κείμενα των αρχαίων Κινέζων-Ταοϊστών. Ήδη, μετά από την αναγνώριση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όλο και περισσότερα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία ασχολούνται ερευνητικά, ώστε μέχρι το 2.000 αρκετές νέες ουσίες (όπως οι ενδορφίνες), θα έχουν ανακαλυφθεί, που θα συνοδεύουν τις διάφορες δράσεις του βελονισμού.
Όμως, ανεξάρτητα απ' ό, τι ανακαλύπτουμε γι' αυτόν, αυτός συνεχίζει να αποδίδει. Το μεγάλο του δε πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται γνώσεις και όχι φάρμακα.
Μια και μου το ζητάτε λοιπόν, ας αποτολμήσω να ρίξω μια ματιά στο μέλλον. Το μέλλον του 2.000, του 2.100. Απ' ό, τι γνωρίζουμε, τον επόμενο αιώνα ετοιμάζονται διάφορες διαστημικές αποστολές τόσον εντός όσον και εκτός του ηλιακού συστήματος. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν:
1) Το πιο κοντινό σύστημα άστρων (το Άλφα Κενταύρου), απέχει 4,3 έτη φωτός (δηλ. αν το διαστημόπλοιο τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαστεί αυτά τα χρόνια για να πάει και άλλα τόσα να επιστρέψει, χωρίς να υπολογίσουμε τον χρόνο επιτάχυνσης για να αποκτήσει αυτή την ταχύτητα, όσο και της επιβράδυνσης, όπως και μερικά χρόνια που θα χρειαστούν για την έρευνα των πλανητών του συστήματος).
2) Σύμφωνα με τον EINSTEIN, δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μέσον, που να αναπτύξει την ταχύτητα του φωτός (ούτε καν να την πλησιάσει), διότι τότε θα έχει άπειρη μάζα. Άρα, όπως υπολογίζεται από τους ειδικούς, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε επί 10 τουλάχιστον, τα χρόνια που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.
3) Τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμη και σε καταστάσεις ατμοσφαιρικού κενού και έλλειψης βαρύτητας, η ημερομηνία λήξεως παραμένει η ίδια.
Το ταξίδι που περιγράφω, είναι προγραμματισμένο να γίνει και θα γίνει. Επειδή θα διαρκέσει πολλά χρόνια, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός επιβατών και ίσως χρειαστούν φάρμακα σε τεράστιες ποσότητες. Με λίγα λόγια: Μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ίσως και ζώων, θα χρειασθεί αναγκαστικά μία μεγάλη ποσότητα φαρμάκων, για περισσότερα από 100 χρόνια και τα φάρμακα στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσουν έως 5 χρόνια. Ποιο είναι λοιπόν το ιατρικό σύστημα, που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες βελόνες (οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες), καλές γνώσεις και ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ, ώστε να είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου;
Το μέλλον του βελονισμού είναι τα άστρα!
Αυτά ίσως φαίνονται φανταστικά, όμως εάν σκεφθείτε τα δισεκατομμύρια δολλαρίων που δίνονται σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σ' ολόκληρο τον κόσμο, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αποκλειστικά για έρευνες πάνω στον βελονισμό, ίσως αντιληφθείτε ότι ορισμένοι, υπολογίζουν σε πολύ περισσότερα απ' όσα σας είπα, απαντώντας στην τελευταία σας ερώτηση.
ΕΡ.: Γιατρέ μου στον αιώνα μας τα γεγονότα ξεπερνούν την φαντασία. Νομίζω ότι καλύψαμε τον μέσο αναγνώστη με αυτά που μας είπατε και εμπλουτίσαμε την γνώση του για τον βελονισμό. Όμως στην αρχή της συζήτησής μας μου υποσχεθήκατε να μου αναφέρετε μία ιστορία που σας συνεκλόνισε. Θα μας την δώσετε για να κλείσουμε έτσι αυτή την συνέντευξη;
Χ.Β. Μάλιστα. Αφορά την Θεωρητική Φυσική, η οποία όπως σας είπα είναι πάντα μία από τις αδυναμίες μου. Οταν σε μία παράδοση μαθήματος για τον Ταοϊσμό, ο δάσκαλός μου μίλησε για την Κοσμογονία και τον Χωρόχρονο, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι "υπάρχουν 11 επίπεδα (levels ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε), από τα οποία θα σας μιλήσω μόνον για τα 7. Τα υπόλοιπα 4 είναι ιερές γνώσεις και δεν επιτρέπεται να λεχθούν". Μίλησε λοιπόν, για τα 7 επίπεδα. Ομως λίγους μήνες μετά, διαβάζοντας το SCIENTIFIC AMERICAN, έμεινα με ανοικτό το στόμα μπροστά σε ένα άρθρο των D.Z. FREEDMAN και P. Van NIEUWENHUIZEN, με τον τίτλο "THE HIDEN DIMENSIONS OF SPACE TIME". Εκεί ξεκινώντας από την δισυπόστατη συμπεριφορά των φωτονίων (πότε σαν κύματα και πότε σαν σωματίδια), κατέληξε στην απόρριψη όλων των θεμελιωδών μονάδων (όπως τα ηλεκτρόνια - πρωτόνια - φωτόνια κλπ.), λέγοντας ότι όλα αυτά, είναι ό, τι εμείς δυνάμεθα να αντιληφθούμε, με τα περιορισμένα μέσα των εργαστηρίων μας (στα πλαίσια του χωρό-χρονου), και ότι οι πραγματικές οντότητες είναι πέρα από το πεδίο παρατήρησης και ονομάζονται υπερχορδές (SUPERSTRINGS). Αυτές όμως για να γίνουν αντιληπτές πέραν του τετραδιάστατου χωροχρόνου, χρειάζονται 7 ακόμη διαστάσεις. Δηλαδή χρειάζονται συνολικά 11 διαστάσεις ΑΚΡΙΒΩΣ, για να έχουμε μία πλήρη αντίληψη της πραγματικότητος. Όπως 11 ήταν και τα επίπεδα που όριζαν οι αρχαίοι μύστες του Ταοϊσμού περίπου 10.000 χρόνια πριν.
Δεν είναι συγκλονιστικό; Τα επόμενα χρόνια τα βραβεία NOBEL έπεφταν το ένα μετά το άλλο πάνω στις εργασίες για την Θεωρία των υπερχορδών. 
Για μένα είναι τουλάχιστον συγκινητικό, να παρακολουθώ αυτά τα υπέροχα μυαλά των HAWKING, FEYNMAN, WEINBERG, ELLIS κλπ. να ξαναανακαλύπτουν με τον δικό τους καθαρά επιστημονικό τρόπο, τα αρχαία πιστεύω του Ταοϊσμού.
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη. Εχω περισσότερα από 350 βιβλία του βελονισμού στην βιβλιοθήκη μου, που αναφέρονται σε κάθε γνωστό και εξασκούμενο είδος βελονισμού και καλύπτουν 5 ευρωπαϊκές γλώσσες. Ομως ορισμένα θέματα (και αυτά είναι που δίνουν ρίζες και βάσεις στον βελονισμό), ούτε που αναφέρονται με την παραμικρή νύξη. Αυτά τα θέματα, είτε έχεις έναν καλό δάσκαλο, ο οποίος μόνον κατόπιν προσωπικής εκτίμησης θα αρχίσει να τα αναφέρει, ή δεν πρόκειται να τα μάθεις ποτέ. Και θεωρώ υποχρέωσή μου πάντα, να ευχαριστώ τον δάσκαλό μου που μου έμαθε τόσα πράγματα, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τα διαβάσω κάποτε κάπου. Γιατί αυτά δεν γράφονται ποτέ. Μόνον προφορικά μεταδίδονται. 
ΕΡ.: -Κύριε Βησσαρίου σας ευχαριστώ πολύ. Αυτά που μας είπατε είναι πράγματι συγκλονιστικά και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε από το στόμα ενός έμπειρου γιατρού όπως είσαστε εσείς. 
Χ.Β.: Η αλήθεια είναι εκείνη που είναι συγκλονιστική.     
ΜΑΡΤΙΟΣ- 1992 

 

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ

ΤΗΛ: 2106126058
ΚΙΝ: 6974717683
email: chrisviss1@gmail.com      http://www.cvissariou.gr

Leave a Comment